Jepun dilanda tsunami selepas gempa bumi 8.9 magnitud

TOKYO: Gempa bumi pada kadar 8.9 magnitud melanda Jepun awal petang tadi mengakibatkan tsunami hingga setinggi 10 meter melanda beberapa bandar kawasan pantai negara itu.

Kejadian itu mengakibatkan banyak kes kecederaan, namun jumlah kes kematian masih belum diperolehi dari kawasan yang dilanda bencana di pulau Honshu.

Ombak setinggi 10 meter dilaporkan melanda Sendai di timur laut Miyagi, pulau Honshu mengakibatkan banyak kapal, kereta dan sisa runtuhan dihanyutkan ke kawasan bandar. Gempa bumi itu mengakibatkan gegaran kuat bangunan di Tokyo yang dihuni 30 juta penduduk.

Sekurang-kurangnya enam kes kebakaran dilaporkan di Tokyo akibat gempa selain menyebabkan sistem subway dihentikan, siren kecemasan dibunyikan dan orang ramai berpusu-pusu keluar dari bangunan.

Kepulan asap dikesan membabitkan sekurang-kurangnya 10 lokasi di bandar raya itu di mana lebih empat juta kediaman terputus bekalan elektrik selain beberapa kawasan ditenggelami air termasuk kawasan letak kereta Disneyland Tokyo.

Gempa bumi berlaku pada jam 2.46 petang (0546 GMT) selama dua minit dengan gempa pertama kira-kira 400 kilometer di timur laut Tokyo, menurut US Geological Survey.

Ia diikuti beberapa gempa susulan antaranya sekuat 7.1 magnitud.

Perdana Menteri, Naoto Kan memanggil sidang Kabinetnya sejurus dilanda gempa dan kerajaan Jepun menghantar kapal tentera lautnya dari Tokyo ke kawasan yang paling teruk di timur laut Miyagi.

Jepun terletak di atas Lingkaran Api Pasifik dan turut mempunyai titik gunung berapi di mana Tokyo terletak di antara kawasan paling berbahaya.

Amaran tsunami turut dikeluarkan kepada Taiwan, Russia dan Kepulauan Mariana, kata Pusat Amaran Tsunami Pasifik. – Agensi

 

Berikut di bawah ialah tujuh gempa bumi terburuk yang dicatatkan oleh pusat kajian geologikal amerika syarikat mengikut magnitud [USGS] ;

1. 9.5 magnitud – chile – mei 1960 – 1,600 maut dan 2juta hilang tempat tinggal.
2. 9.2 magnitud – Alaska, as  – 29 mac 1967 – gempa bumi + tsunami – 128 maut – memusnahkan seluruh bandar terbesar di alaska iaitu anchorage.
3. 9.1 magnitud – indonesia – 26 disember 2004 – gempa dalam laut mengakibatkan tsunami di sekitar lautan hindi – 220,000 maut dan beribu hilang tempat tinggal.
4. 9.0 magnitud – russia – 4 november 1952 – gempa bumi di luar pantai semenanjung kamchatka mengakibatkan tsunami di lautan pasifik – tiada catitan mengenai kematian.
5. 9.0 magnitud – peru – 13 ogos 1868 – pelabuhan arica [kini sebahagian dari chile] di landa gempa yang boleh dirasai sehingga 1,400 km dari situ – tiada catitan mengenai kematian.
6. 9.0 magnitud – amerika utara – 26 jan 1700 – gegaran memberikan kesan sehingga 1000km kawasan pantai dan mencetuskan tsunami di lautan pasifik sehingga memusnahkan perkampungan pinggir laut di jepun.
7. 8.9 magnitud – jepun – 11 mac 2011 – gempa bumi di dasar laut menyebabkan tsunami setinggi 1o meter – angka korban belum tercatit secara rasmi.
Kalau mengikut jumlah kerosakkan, kematian dan bilangan mangsa, gempa bumi di jepun berada di kedudukan no 5 dari 7 gempa bumi terburuk sepanjang 300 tahun ini.
pix tsunami:

* tsunami warning

* pusat gempa bumi berlaku

* tsunami di jepun

* tsunami di jepun


kisah sebalik tsunami:

* em ni pun kena bagitau ke?? 😛

* keratan akhbar berita harian seolah2 memerli kejadian tsunami di jepun

* artis malaysia fizz_fairuz melalui twitter nye


Sumber: Daripada pelbagai laporan berita online.



Advertisements

hm percaya atau tak, Mc Donald akan dibuka tidak lama lagi di Parit Raja.

betul2 kat depan Restoran Azhar 25 jam Taman Universiti.

tak pasti lak Mc D yang bakal dibuka ni Mc D 24 jam mcm kat Carrefour tuh ke x.

hopefully macam kat Carrefour tu lah, siap ade drive through lagi. ngeh3.

untuk budak2 U, korang dah ade port baru nak lepak, haha.

;p

 

pix:

 

* duit makin surut, berat makin naik.. camne?? haha.. 😛

 

Print Spooler Service Not Running??

 

pernah dapat message ni tak masa nak print?

angin 1 badan weh bila x ley print.

lagi2 ada assignment kena submit.

time tu la printer wat hal.

adeii..

tapi jangan risau,  korang try cara2 yg aku ada bagi kat bawah ni.

insyaAllah dengan izin Tuhan tak ada apa yg x boleh solve. 🙂

 

Cara 1:

download Microsoft Fix it kat http://windows.microsoft.com/en-us/windows/help/printer-problems-in-windowssoftware ni macam mekanik yg akan repair balik system printer kita.

 

Cara 2:

Right click on My Computer > Properties > AdvancedSelect Performance > SettingsSelect Data Execution PreventionSelect Turn on DEP for all programs and services except those I selectClick AddPaste this in to the file name box of the window that opens:C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exeSelect OpenSelect OK when you receive the warningSelect Apply

 

Cara 3:

Go to Start > Run > CMD and press enter, then type ‘net start spooler’

 

Cara 4:

Go to Start > Control Panel (in classic veiw) > Administrative Tools > Servicesin there you will find print spooler, make sure that service is set to automatically run, you can also start the service from there and if it can’t run it will give you the error as to why

ATAU

You can also right click “my computer” and then click on “manager”. Then click the + next to “services and applications”. Then click on “services”. Scroll down to the “print spooler” and double click that. You can restart it from here. I have needed to redo this more than a few times in the past few days. Mine keeps stopping for some reason.

 

Cara 5:

1. Start>Run>Type”services.msc”2. Under Services look for “LexBce Server”>Properties>Under General Tab go to “Start up type” and select Automatic. (My problem was it was Disabled)>click ok3. go down to “Print Spooler” verify that Startup Type is set to Automatic>then Start the Service Status.>click ok4. Control Panels>Printers>add>voila!!!

 

Cara 6:

Click Start, Run and type the following:CMD /K SC CONFIG SPOOLER DEPEND= RPCSS

 

Cara 7:

Go to C:\WINDOWS\system32\spool\PRINTERS

Delete what ever file you see in that file

 

problem aku solve selepas aku cuba cara ke 7.

aku pon x tau nape. labtop jadi sengal sekejap.

suma cara ni aku amek dari forum/web lain yg aku da kumpul kan.

try la 1-1. hopefully ok. 🙂

if tak boleh jugak, maybe ada silap kat mana2 tuh.

try ulang balik step2 tuh k.

kalu memang tak boleh, google je “Print Spooler Service Not Running”.

insyaAllah ada jawapan.. =)

Jom Masak! Kari Ayam…

Posted: February 28, 2011 in Uncategorized

entri Jom Masak! kali ni akan cube membawa mesej bahawa “x perlu pandai masak, tp cukup la sekadar tahu”.

jom kite tgk sketsa drama kat bawah ni.

 

masa awal2 kapel:

syg: sedap kan abg makan kat kedai ni.

abg: ha’ah la, harga pon ok.

syg: nanti da kawen kite xyh masak la, makan kat luar pon ok kan?

abg: eh mesti la, abg x kisah pon.

syg: syg pon x reti masak, takut kene minyak panas nanti.

abg: eh abg pon mmg x suke syg masak, bukan sedap mana pon. hehe (gelak sinis).

syg: jahat tau abg ni (sambil tumbuk2 + karate manja).

 

lepas kawen, kes 1:

abg: asal makan luar je kepala abg pening la syg. entah ape la dorang letak kan.

syg: ala abg ni, ada2 je. syg makan sedap je. ber*k pon lawas tau.

abg: betul la syg. jom la syg kita masak hari ni. boleh kurang kan minyak, perisa tambahan.

syg: nak sihat abg makan la biskut kering tuh cicah ngan milo.

abg: hm, yela.

 

lepas kawen, kes 2:

syg: wah lebat nye hujan. perut lapar ni. nak kua malas lak.

abg: yela syg, jom la masak sama2 nak?

syg: buang tabiat ek, x penah2 kita masak.

abg: camtu tunggu la hujan reda sikit.

syg: abg masak la.

abg: abg masak milo + goreng biskut kering. cicah sama2, syg mesti suka.

syg: arghh!

 

lepas kawen, kes 3:

abg: syg, hari2 kite makan lua, ley sengkek camni.

syg: ala abg ni makan pon berkira kan.

abg: xde la, skali skala kalu kite masak kat umah kan bole jimat.

syg: kotor la abg dapor nanti, masak pon x reti.

 

ha tu la realiti kite hari ni.

jgn salah kan perempuan @ lelaki.

2-2 sama je. ahaks!

sebab pe jadi camtuh? takut nak mencuba dan x berani nak masak.

sbb tu entri kali ni cube membawa mesej “x perlu pandai masak, tp cukup la sekadar tahu”.

Jom Masak! sebenarnye bukan nak kongsi resipe2 yg besh.

tp nak bgtau kat sume bahawa masak itu simple + senang je sebenarnye.

 

jom kite tgk camne nak wat Kari Ayam! senang je weh..

kalau korang kreatif, confirm lagi sedapp. 🙂

 

bahan2:

– kentang

– kulit jintan manis

– bwg kecik, besar, putih

– cili (sikit je)

– santan

– binatang berupa ayam

– rempah kari ayam

 

kaedah nya:

* potong kentang ni camni pon bole. sukati, tp jangan besar sgt kan. susah nak telan.

* kerat bawang2, cili tadi camni. pon bole nak kerat camne pon.

* ayam dibasuh rapi. ada org basuh dgn tepung, ada org basuh dgn garam kasar. x kisah pon.

* panas kan minyak, tumis bawang2 ngn da geng tadi.

* agak2 da naik bau. da bosan menunggu, masuk kan rempah + kulit jintan tadi.

* agak2 da bosan lagi boh air plak.

* pastu boh kentang, boh ayam. bia lama sket sampai kentang tu empok. ayam tu da masak.

* agak2 da nak empok, boh santan.

* bia didih, boh lak daun kari, cili tadi.

* ciap utk dimakan. hehe.

 

ha da ciap pon. bole la ni, janji kenyang perut. hehe..

yum2.. jom makan, sedap ni weh.. hehe.. 😛

jangan takut utk cuba. slagi x cuba x tau kan?

mana tau korang masak lagi besh?? ley share plak nanti.

 

=)

kira2 jam 12pm tgh hari tadi (jumaat) satu xciden (motor langgar kancil) berlaku @ dpn pintu masuk 2 UTHM.

kancil dipercayai nak buat u-turn dengan memberhenti kan kenderaan nya pada lorong kanan, sebelum dilanggar oleh motor yg malang ini.

pemandu kancil serta lain2 penumpang dilihat tidak mengalami sebarang kecederaan (tgk dr jauh je).

pemandu kancil serta penumpang dipercayai pelajar UTHM dan motor ni lak dipercayai orang luar.

motor ni lak xtau bape org naek. tapi ade sorang ni terlantar tgh jalan sebelum ambulans UTHM dtg menyelamat.

keadaan motor dan kancil dilihat agak teruk maybe rempuhan yg agak kuat (ley tgk pix).

kemalangan kat sini sering kali terjadi sebab pemandu memberhenti kan kenderaan pada lorong kanan utk membuat pusingan u.

dinasihat kan kepada mana2 pemandu supaya dapat memberhenti kan kenderaan pada tgh2 jalan (tanpa halang lalu lintas) sebelum buat pusingan.

sekian laporan dari saya.. hehe.. 😛

 

pix:

* hati2 semua.. igt yang tersayang k..

 

p:s/ laporan di atas hanye la dibuat berdasar kan pemerhatian dari jauh. sebarang kesilapan penyampaian maklumat harap maaf la ye.. 😛

tbe2 ujan turun dgn lebat nye pd petang ni.

hope x berlarutan sampai ke malam dan esok.

banjir lak nanti. 😛

 

* longkang depan umah da penuh ngn air tuh..

bukan main sesak lagi tempat buang undi hari ni.

mane tak nye, mane2 student yg xmo mengundi, tak dibenarkan keluar dari universiti (guard akan tahan, cek kad matrix).

so nak tak nak saye terpaksa menapak kan diri ke DTII untuk mengundi.

panjang tak ingat kena beratur.

nasib baik dapat air kotak, kalau tak dapat pape, sedeh gile rasa.

tak berbaloi~ haha..

neway hope MPP yang baru nanti dapat wat kerja baik2 na.. 🙂

 

pix yang sempat dirakam:

* lepas pintu ni hp da x ley guna. so xdpt la amek gmbr. byk sgt pengawas yg jaga.

 

lupa ckp, dapat air kotak dgn kueh bahulu.

haha, kenyang gak la wat makan tengah hari.. yum2.. 😛